Финансиските стимулации би помогнале брзо да се направат повеќе тестови.

Финансиските стимулации би помогнале брзо да се направат повеќе тестови.

Но, со зелено светло на тестовите Абот и Квидел што можат да ги купат потрошувачите без рецепт, федералната агенција значително го проширува пристапот до тестирање за Американците. Овластувањето доаѓа две недели откако агенцијата објави рационализиран пат за сериско тестирање за да ги прегледа луѓето без симптоми.

Аботовиот тест треба да се администрира двапати во текот на три дена со 36 часа помеѓу тестовите. Quidel-овиот тест треба да се користи двапати во текот на три дена со 24 до 36 часа помеѓу тестовите.

„Придобивката е што ви дава поголема самодоверба за резултатите“, рече Мери Роџерс, главен научник во Абот. „Ако фатите некого во вистинско време во неговата инфекција, тестирањето повеќе од еднаш ќе ви даде повеќе можности да најдете какви било позитивни резултати кога некој е најзаразен“.

Домашниот тест на Абот е истата верзија која широко се користи во домовите за стари лица, училиштата и работните места, а компанијата вели дека тестовите наскоро ќе бидат достапни за купување во трговците на мало со храна, лекови и масовни стоки, кои допрва треба да бидат именувани. Компанијата има производствен мускул да прави и испраќа 50 милиони брзи тестови секој месец.

Абот ќе ги продава комплетите со два теста на трговците на мало за помалку од 20 долари. Трговците на мало ќе ги одредуваат цените, но претставниците на Абот рекоа дека цените треба да бидат споредливи или поевтини со другите здравствени тестови што се продаваат директно на потрошувачите.

Квидел рече дека ќе објави партнерства за малопродажба во наредните недели и дека нејзиниот тест наскоро ќе биде достапен за купување. Компанијата гради фабрика која ќе се отвори подоцна оваа година со капацитет да прави повеќе од 50 милиони брзи тестови на QuickVue секој месец, се вели во соопштението.

Застапниците на скрининг со евтини брзи антигенски тестови велат дека домашните тестови се важен чекор за да им се даде на потрошувачите можност да се тестираат без посета на лекар или давател на телездравство – дополнителни чекори за кои е потребно време и чинат пари.

Мајкл Мина, епидемиолог за заразни болести на Школата за јавно здравје на Харвард Т.Х. Чан, рече дека честото тестирање може да ги спречи Американците несвесно да го шират вирусот. Тој верува дека честото тестирање што се користи во тандем со вакцинацијата ќе го ограничи ширењето на СОВИД-19.

„Честото брзо тестирање ќе биде важно во месеците и годините што доаѓаат бидејќи ќе разбереме повеќе за тоа колку долго трае имунитетот од вакцината и како се развиваат варијантите“, рече тој.

Тестовите Abbott и Quidel може да се користат кај деца на возраст од 2 години или постари кога возрасни ракуваат со примероците. Возрасните и повеќето тинејџери ќе можат да спроведуваат свои тестови.

Комплетот Abbott доаѓа со брис од нос, раствор за реагенс и тест картичка. Корисниците го администрираат брисот на нивниот нос за да добијат примерок и да го вметнат брисот во тест картичка. Слично на тестот за бременост, картичката ги прикажува резултатите во рок од 15 минути.

Кен Алтакер е на Твитер како @kalltucker или може да се испрати е-пошта на alltuck@usatoday.com

Крис Џулијан и синот Итан излегоа во петокот од нивните двонеделни карантини за коронавирус во Нов Лондон, Ајова.

Беше потребно помалку време да се чека, отколку да се вратат нивните резултати. Од петокот навечер се уште чекаа.

Најмладиот син Александар бил тестиран во исто време, но позитивните резултати од тестот ги добил во рок од 48 часа. Тој бил изложен од друг ученик за време на отворен тренинг во теретана во неговото училиште. Бидејќи државната лабораторија беше затворена на 3 јули, лекарската канцеларија на Џулијан ги испрати тестовите до Quest Diagnostics.

Центрите за контрола и превенција на болести соопштија дека периодот на инкубација на СОВИД-19 е до 14 дена, па Џулијан рече дека тоа значи дека нејзиниот тест е „безвреден сега“.

„Никогаш нема да го запреме ширењето ако не можеме да добиеме сигурни и навремени резултати“, рече Џулијан.

Таа сака федералната влада да обезбеди стимулации за лабораториите да обезбедат побрз пресврт, а некои водечки експерти за јавно здравје се согласуваат. Тие рекоа дека на администрацијата на Трамп и е потребна национална стратегија за тестирање и начин да поттикне, казни или на друг начин да им овозможи на лабораториите да го забрзаат темпото во обработката.

Еве го резултатот: Лабораториите вршат повеќе тестови за СОВИД-19 од кога било, лабораториските работници се напнати и државите наддаваат една против друга за истите, ограничени резерви.

„Тоа е Дивиот, Див Запад“, рече Блер Холадеј, извршен директор на Американското здружение за клиничка патологија. „Нема национална стратегија за тестирање… затоа државите ја откопуваат за синџири на снабдување. Тоа е проблем“.

Во средината на април, кога лабораториите завршија околу 150.000 тестови за СОВИД-19 дневно, федералната влада даде голем поттик за зголемување на излезот од тестирањето. Медикер би им платил на лабораториите 100 долари за секој тест со „висок пропусност“, речиси двојно повеќе од 51 долар по тест платен во раните денови на пандемијата, како начин да се добијат лабораториите со машини што обработуваат многу тестови за да го зголемат капацитетот и да дадат побрзи резултати на борба против ширењето на вирусот.

Лабораториите достигнаа највисоко ниво од повеќе од 831.900 тестови за КОВИД во четвртокот, според Проектот за следење на КОВИД, но плодното проширување доведе до тесно грло, забавувајќи ги резултатите за семејствата како што се Џулианс.

LabCorp, повикувајќи се на зголемување на тестирањето на побарувачката и ограничувањата на понудата и опремата, рече дека просечното време на пресврт за не-болнички пациенти е четири до шест дена, според портпаролката на компанијата.

„Ние отидовме многу наназад“ во тестирањето, рече поранешниот комесар за здравство во Њујорк, Нирав Шах.

Шах, виш научник во Центарот за клиничка извонредност на Универзитетот Стенфорд, и други експерти за јавно здравје рекоа дека доцнењето на резултатите ги прави многу тестови ирелевантни и го зголемува ширењето на вирусот.

Д-р Џошуа Шарфштајн, поранешен комесар за здравство за Балтимор и државата Мериленд, рече дека комерцијалните и федералните програми за осигурување може да ги казнат лабораториите кои не дале резултати во рок од 48 часа или да платат дополнително ако го направат тоа.

„Тоа е неуспехот на федералната стратегија што не доведе до оваа точка“, рече Шарфштајн, професор и продекан на Факултетот за јавно здравје Џон Хопкинс Блумберг. „Финансиските стимулации би помогнале брзо да се направат повеќе тестови. Дополнителните средства за гарантирање на пазарот, исто така, би помогнале да се зголеми капацитетот за тестирање со текот на времето“.

Краткорочно, државите кои не можат да изградат поголем капацитет треба да постават приоритети за тоа кој може да биде тестиран, рече тој. „Најдоброто сценарио“, рече Шарфштајн, ќе бидат „понавремени и затоа позначајни тестови“.

„Попрво би имал помалку тестови кои се навремени отколку повеќе кои се предоцна“, рече тој. „Тоа е исплатлива трампа.

Поранешниот комесар на Администрацијата за храна и лекови, Скот Готлиб, се залага за фокусирање на лабораториските капацитети.

„Тоа е инфраструктурно прашање и прашање дали ќе преземете огромна капитална инвестиција за бизнис што ќе згасне за шест месеци“, рече тој.

Без оглед на решението, епидемиологот Брајан Кастручи го нарече префрлањето на одговорноста за тестирање на државите „најлошата злоупотреба на федерализмот досега“ и „катастрофа на националното лидерство“.

„Кога ќе го погледнете тоа (на некои места), секој што сака тест може да добие тест, дали тоа беше вистинската работа? изјави Кастручи, извршен директор на фондацијата Де Бомонт.

„Дали презедовме некои чекори за да се подготвиме да го направиме тоа? Ова можеше да се предвиди. Ова никогаш не беше „ако“, туку кога.

Од понеделникот, Универзитетот Џон Хопкинс објави дека има повеќе од 3,7 милиони случаи на СОВИД-19 во САД, болест предизвикана од новиот коронавирус и повеќе од 140.000 смртни случаи.

Нема поттик за брзи резултати

Ентони Морели (21) од Винчестер, Вирџинија, имаше треска девет дена додека тој и неговото семејство ги чекаа резултатите од неговиот тест за СОВИД-19 овој месец. За позитивните резултати беа потребни 13 дена.

Неговата мајка, Алисон Лоури, имала симптоми кога поминала низ линијата CVS во близина на нејзиниот дом на 30 јуни. Позитивните резултати ги добила на 8 јули.

Таа беше болна околу три дена, а целото семејство се стави во карантин. Ќе го однесеше Морели во собата за итни случаи ако беше сигурна дека е СОВИД-19.

„Навистина е срамота и неодговорно од страна на CVS и Quest да се преземат тестирања што немаат капацитет да ги обработат“, рече Лори. „Можам да видам како тоа ќе придонесе за кризата што се случува ако луѓето веќе немаат симптоми и едноставно се уморуваат од чекање резултати и само излегуваат и заразуваат повеќе луѓе“.

CVS испраќа тест примероци до лаборатории на трети лица кои обработуваат комплети и враќаат резултати, кои CVS ги споделува со клиентите, рече Мајк Де Анџелис, виш директор за корпоративни комуникации за компанијата.

„Зголемувањето на случаите на СОВИД-19 во одредени области на земјата предизвикува исклучително голема побарувачка за тестови насекаде“, рече Де Анџелис. „Ова предизвика заостанати работи за нашите лабораториски партнери и ја одложува нивната обработка на примероци од пациенти. Во моментов, во време на голема побарувачка, може да бидат потребни шест (до) 10 дена за луѓето да ги добијат своите резултати, а во некои случаи и нашите лабораториски партнери може да потрае уште подолго за да се вратат резултатите“.

Вистинското доставување на резултатите до пациентите дополнително го проширува процесот. Некои пациенти рекоа дека морале да чекаат до понеделник бидејќи медицинските канцеларии биле затворени за време на викендот.

Рамин Бастани е извршен директор на Healthvana, која вели дека дава брзи и приватни резултати за ХИВ од 2015 година. Компанијата склучи договор со градовите, окрузите и лабораториите во средината на април да го сторат истото за тестовите за COVID-19.

Тој рече дека процесот на повикување, потоа испраќање печатени резултати до илјадници луѓе е трудоинтензивен. Некои здравствени одделенија имаат осум работници кои ги повикуваат пациентите до 12 часа на ден. Неговата компанија може да испорача резултати за пет минути преку текстуална порака, рече тој.

„Може да потрае и до неколку дена, а некои луѓе паѓаат низ пукнатини“, рече Бастани.

Под критик за одложувањата на тестирањето, помошник-секретарот за здравство Брет Жироар рече дека американското Министерство за здравство и човечки услуги ги проширува опциите за тестирање на местата каде што е потребен брз пресврт и добива повеќе тестови во лекарските канцеларии. Федералната влада набавува и испраќа материјали за тестирање како што се брисеви во секоја држава еднаш неделно, според Жироар.

Шах го обвинува американскиот здравствен систем кој дава приоритет на тестовите за неитни операции пред луѓето кои би можеле да го шират вирусот.

„Системот е совршено дизајниран да ги даде резултатите што ги поттикна“, рече Шах. „Тој не го поттикна јавното здравје, туку профитот. Во кој момент јавното здравство некогаш е пред линијата?“

Претставниците на лабораториската индустрија рекоа дека проблемот е покомплексен од плаќањето на лабораториите за побрзо обработка на тестовите. На лекарите и клиниките им се потребни брисеви за собирање примероци од слуз од носните шуплини на пациентите. Лабораториите бараат хемиски реагенси за тестирање на машините.

Отсуството на национален план за тестирање значи дека има мала федерална координација за насочување на клучните набавки во регионите каде што вирее вирусот, рече Холадеј.

Њујоршките лаборатории зафатени со почетниот наплив на пандемијата пред неколку месеци сега се добро опремени, додека некои лаборатории на југоисток и југозапад не можат доволно брзо да ги свртат тестовите. Лабораториите во Њујорк веројатно можат да ги завршат тестовите за 12 часа, рече Холадеј, додека лабораториите на други места известуваат за резултатите може да потраат повеќе од една недела.

Во Феникс, резултатите за три четвртини од тестовите за СОВИД-19 се готови во рок од една недела, а една четвртина од тестовите траат до 10 дена, објави во четвртокот Sonora Quest Laboratories, доминантната лабораторија во метро регионот.

Понатамошно комплицирање на работите е неусогласеноста на државните политики за повторно отворање ресторани, барови и спортски сали, како и носење маски.

Холадеј рече дека недостатокот на федерална координација и различните политики за повторно отворање на државата ќе значат помалку ако вирусот е под контрола и ако умираат помалку Американци.

„Смртните случаи се зголемуваат, и тоа е јасно поврзано со отворањето на државите пред овој вирус да биде под контрола“, рече Холадеј.

Помалите лаборатории подготвени да помогнат

Додека големите лаборатории и градовите со жешки точки https://w-loss-website.com/makedonia/ известуваат за доцнење од една недела или подолго, потрошувачите во другите држави добиваат брзи резултати. Некои помали лаборатории велат дека имаат неискористен капацитет.

Вориор Дијагностикс со седиште во Лавленд, Колорадо, доби овластување од ФДА за итна употреба за молекуларниот тест за COVID-19 во лабораторијата.

Основачот и претседател Џејк Рајс рече дека Вориор може да се справи со 1.500 тестови секој ден и да дава резултати во рок од 48 часа од добивањето на примерок од клиника, старечки дом или друг провајдер.

Contents